Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Fish and chips
Fish and chips - składniki:
Fish and chips - sposób przygotowania:
Zrób ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i posól. W mące zrób zagłębienie. Wymieszaj mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem. Powoli wlewaj mieszaninę do zagłębienia. Drewnianą łyżką mieszaj tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Odstaw na 10 minut do napęcznienia. Zrób frytki (chips): obierz ziemniaki, pokrój je w słupki. Włóż do miski z zimną wodą. We frytkownicy rozgrzej olej. Frytki osusz papierowym ręcznikiem i smaż porcjami w oleju o temp. 150 st. C (po 4 minuty). Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do miski. Przygotuj ryby: filety pokrój na kawałki, zanurzaj w cieście i wkładaj porcjami do oleju rozgrzanego do temp. 160 st. C. Smaż po 4-5 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Osącz z tłuszczu. Frytki podsmaż jeszcze raz, tym razem 1-2 minuty w temp. 180 st. C, aby nabrały złotego koloru. Porcje ryb i frytek zawijaj w gazetę. Rada: Obowiązkowo zawinięte w stronę któregoś z poczytnych dzienników. Tak sprzedaje się je już od 150 lat.
- Ciasto:
- 30 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 15 ml wody mineralnej
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki octu
- Oraz:
- 1 kg filetów z białej ryby (mintaj
- dorsz)
- 5 dużych ziemniaków o zwięzłym miąższu
- 2 cytryny
- olej do głębokiego smażenia
Informacje o Fish and chips
-
Jajko Columbo
[Prowadząc tę sprawę, nie zazna Pan głodu] Porucznik uwielbia jeść w biegu. Nawet bawiąc w Londynie, zjada fish and chips gdzieś nad Tamizą. Widzimy tylko wyrzucaną gazetę, w którą owinięta była ryba z frytkami (jaka szkoda, że dziś widok ten jest już tak rzadki) i słyszymy: - Fish
-
Nie tylko chipsy, orzeszki i paluszki. Jakie jedzenie pasuje do twojego ulubionego piwa?
, po czym natychmiast wsyp do miski, posól i podaj. Powodzenia! Masz ochotę na więcej tradycji? Zobacz przepis na fish and chips! Czas na propozycję nieco bardziej wytrawną - oscypek marynowany w miodzie i chilli. To dobra przekąska do względnie neutralnego piwa, jakim jest pilzner. Nie warto
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki