Curry z krewetek
- 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
- 1 szklanka drobno pokrojonej cebuli
- 1 szklanka posiekanych dymek
- 1-2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
- 400 ml niesłodzonego mleka kokosowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 3 łyżki tajskiego sosu rybnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1 kg oczyszczonych surowych krewetek
- świeża kolendra
- cząstki limonki
Informacje o Curry z krewetek
-
Menu dnia
jest przygotowywane na wiele sposobów. My proponujemy Wam curry z krewetkami w sosie z mleka kokosowego i pomidorów, który doprawiono kolendrą i curry. Zobacz przepis na curry z krewetek po tajsku Delikatny krem z włoskiego serka, chrupiąca kruszonka i słodkie owoce - z tych składników 
-
Egzotyczny afrodyzjak w walentynkowym menu
wyobraźnię. Afrodyzjakiem o wyrafinowanym kształcie i smaku są również krewetki, które dzięki zawartości fenyloalaniny poprawiają nastrój i wzmagają apetyt na miłosne doznania. Idealnym zestawieniem kilku afrodyzjaków będzie curry z krewetkami, cukinią i ananasem. Lekka i smaczna potrawa na bazie mleczka
-
Czary z kary
wielkości kawałki - na jeden kęs - i wrzucamy do sosu. Dusimy razem przez 5-10 minut, aż będzie miękka. Podajemy z ryżem. Curry z krewetkami i mlekiem kokosowym (Dla 4 osób) 5 cm kawałek imbiru 10 ząbków czosnku
-
Kuchnia jak afrodyzjak, czyli przez żołądek do serca
, krewetki, czy ostrygi. Na pierwsze danie polecamy Zupę jesienno - zimową Hortex z imbirem, na drugie curry z krewetkami na bazie Warzyw na Patelnię Hortex z ziołami i papryką. Na koniec warto pamiętać o deserze. W tej roli doskonale sprawdzi się czekolada lub ciasto z truskawkami
-
Siadamy im na ogonie!
) Robimy pastę z awokado. Miąższ miksujemy lub rozcieramy w moździerzu z pozostałymi składnikami. Drugą pastę robimy, miksując kukurydzę. Krewetki blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 2 minut. Podajemy od razu z obiema pastami. Aromatyczne curry z krewetkami
-
4 rzeczy, które w tym tygodniu warto kupić w dyskontach [CZĘŚĆ 4]
. Usmażone na nim warzywa lub mięso nabierają charakterystycznego, orientalnego aromatu, a zatem warto wykorzystać go przede wszystkim w potrawach inspirowanych tradycjami kuchni indyjskiej tajskiej czy chińskiej, np. kurczakiem z mango i mlekiem kokosowym , curry z krewetkami czy tajskiej zupie
-
Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?
rozkosznego puddingu z czekoladą. Śmiało gotuj też na nim owsiankę i przygotowuj placuszki. Curry z krewetek 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych 1 szklanka drobno pokrojonej cebuli 1 szklanka posiekanych dymek (ze szczypiorkiem) 1-2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry 1 puszka (400 ml) niesłodzonego
-
Mleko kokosowe - aromat orientalnej kuchni
zacznie lekko gęstnieć, wlej ją do pojemniczków na kostki lodu i wstaw do zamrażalnika. Podawaj z owocami liczi. Curry to rodzaj pikantnej potrawki, popularnej zwłaszcza w krajach azjatyckich. Możesz podawać je, według uznania, z ryżem, makaronem, albo pieczywem. Curry z krewetek 1 łyżka oleju z
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki