Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Steki palone

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Steki palone - składniki:
  • 4 steki wołowe (po 150 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml whisky
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu (najlepiej z zalewy)
  • 100 ml 18% śmietany
Steki palone - sposób przygotowania: Steki nacieramy solą i pieprzem. Smażymy je na maśle - od 1,5 minuty na stronę (krwiste) do 4,5 minuty (dobrze wysmażone). Polewamy 100 ml alkoholu i podpalamy. Palimy 30 sekund, nakrywamy patelnię pokrywką. Zdejmujemy mięso z patelni, sos mieszamy z zielonym pieprzem i śmietaną. Steki skrapiamy resztą alkoholu, podpalamy. Gdy płomień zgaśnie, polewamy sosem.