Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Bulion wieprzowy podrasowany
Bulion wieprzowy podrasowany - składniki:
Bulion wieprzowy podrasowany - sposób przygotowania:
Do garnka wkładamy 500 g kości wieprzowych i 500 g schabu. Zalewamy 2 l zimnej wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Zmniejszamy ogień, gotujemy godzinę bez pokrywki. Dodajemy kawałek (3-4 cm) imbiru, 1-2 łyżki przyprawy maggi lub sosu sojowego. Można wrzucić kilka cebulek dymek pokrojonych na kawałki i 1 pokrojoną marchewkę. Częściowo przykrywamy, gotujemy 2-3 godziny. Potem, jeśli trzeba, solimy do smaku (po dodaniu soli gotujemy jeszcze 10 minut). Cedzimy, studzimy, zamrażamy. Rada: Jeśli do gotującego się bulionu dodamy włoszczyznę, otrzymamy dobry, choć tłustawy rosół - nieźle smakuje z ziemniakami. Ten rodzaj bulionu jest też wykorzystywany w kuchni chińskiej - przyrządza się na nim zupy z dodatkiem wieprzowiny. Po wymieszaniu z mąką kukurydzianą i przyprawami (5 smaków, sos sojowy, czosnek, chilli) powstaje sos, którym można zalać podsmażone w woku kawałki schabu czy karkówki.
- 500 g kości wieprzowych
- 500 g schabu
- kawałek (3-4 cm) imbiru
- 1-2 łyżki przyprawy maggi lub sosu sojowego
- kilka cebulek dymek pokrojonych na kawałki
- 1 pokrojona marchewka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki