Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciastka kawowo-malinowe

Autor
A A A
  • Ciastka kawowo-malinowe

    Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciastka kawowo-malinowe - składniki:
Ciastka kawowo-malinowe - sposób przygotowania: Robimy syrop, zagotowując wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i dodajemy koniak. Robimy krem. Kawę rozpuszczamy w mleku, z laski wanilii wyskrobujemy ziarenka. Ziarenka i laskę wrzucamy do mleka, zagotowujemy. Ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Zaparzamy gorącym mlekiem, cały czas miksując. Krem wlewamy do rondelka i podgrzewamy, mieszając (lubi się przypalać), aż pojawią się na nim bąbelki, a całość lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z czekoladą, przykrywamy folią, aby nie powstał kożuch, i czekamy, aż ostygnie. Zimny krem miksujemy, aby zrobił się gładki, dodajemy do niego, stopniowo, po łyżce, ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie - już nie mikserem, a łyżką. Z blatów biszkoptowych wycinamy spore kółka. Nasączamy je syropem, smarujemy konfiturą, potem masą kawową, obkładamy malinami (mrożone wcześniej rozmrażamy - najlepiej na sitku, aby odciekł sok). Dekorujemy śmietanką ubitą z cukrem.