Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak z mandarynkami

Autor
A A A
  • Kurczak z mandarynkami

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak z mandarynkami - składniki:
  • 300 + 100 ml soku z mandarynek
  • 5 łyżek miodu
  • 50 ml sosu sojowego
  • 4 łyżki otartej skórki z mandarynki
  • 2 łyżki upieczonej i zmiksowanej zielonej papryczki chilli
  • 50 ml posiekanej trawy cytrynowej
  • 3 łyżki listków tymianku
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka grubej soli morskiej
  • 1
  • 5 kg podzielonego na ćwiartki i pozbawionego kości kurczaka
Kurczak z mandarynkami - sposób przygotowania: Przygotuj sos miodowo-sojowy: połącz 300 ml soku mandarynkowego, miód i sos sojowy, gotuj przez 20 minut, aż pozostanie 100 ml płynu. Dodaj połowę skórki z mandarynki i papryczkę. Zrób marynatę: pozostałe 100 ml soku mandarynkowego połącz z trawą cytrynową, tymiankiem, imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą, wlej do żaroodpornego naczynia. Następnie włóż do niego kurczaka i obtocz w marynacie. Przykryj i marynuj co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu przewracając mięso. Rozgrzej grill. Wyjmij kurczaka i zdejmij z niego zioła. Piecz 20 minut, co jakiś czas obracając. Następnie obtocz kurczaka w sosie miodowo-sojowym i piecz jeszcze po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z pozostałym sosem miodowym.