Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa marchewkowa z imbirem
Zupa marchewkowa z imbirem - składniki:
Zupa marchewkowa z imbirem - sposób przygotowania:
Szklimy cebulę (w ogóle najlepiej użyć szalotek, wtedy więcej, ze 3-4 sztuki) na maśle, dodajemy imbir i czosnek, smażymy jakieś 2 minuty, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy marchewkę, pomidory - ja użyłam tych z puszki i skórkę z cytryny, dusimy chwilę, mieszając. Potem zalewamy bulionem, a gdy wszystko się zagotuje, zmniejszamy ogień, przykrywamy (ale niezupełnie, pokrywka powinna być trochę zsunięta na bok) i gotujemy, aż marchewki będą zupełnie miękkie - trwa to ze 20 minut. Zupę miksujemy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny (można dodać nieco więcej, niż podałam w składnikach) oraz pieprzem. Z soleniem uważamy, bo bulion jest już słony. Przed podaniem ładujemy do każdej porcji zupy porządną łychę śmietany - każdy już sobie sam rozmiesza.
- kawałek (jakieś 5 dag) masła
- 2 średnie drobniutko posiekane cebule
- kawałek wielkości orzecha włoskiego - startego korzenia imbiru
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 60-70 dag obranych i pokrojonych w kosteczkę marchewek
- 2 obrane oczyszczone z pestek i posiekane pomidory
- skórka otarta i sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 3-4 szklanki domowego bulionu z kurczaka i warzyw
- do każdej porcji zupy po łyżce gęstej dobrej kwaśnej śmietany
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki