Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa marchewkowa z imbirem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa marchewkowa z imbirem - składniki:
  • kawałek (jakieś 5 dag) masła
  • 2 średnie drobniutko posiekane cebule
  • kawałek wielkości orzecha włoskiego - startego korzenia imbiru
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 60-70 dag obranych i pokrojonych w kosteczkę marchewek
  • 2 obrane oczyszczone z pestek i posiekane pomidory
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3-4 szklanki domowego bulionu z kurczaka i warzyw
  • do każdej porcji zupy po łyżce gęstej dobrej kwaśnej śmietany
Zupa marchewkowa z imbirem - sposób przygotowania: Szklimy cebulę (w ogóle najlepiej użyć szalotek, wtedy więcej, ze 3-4 sztuki) na maśle, dodajemy imbir i czosnek, smażymy jakieś 2 minuty, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy marchewkę, pomidory - ja użyłam tych z puszki i skórkę z cytryny, dusimy chwilę, mieszając. Potem zalewamy bulionem, a gdy wszystko się zagotuje, zmniejszamy ogień, przykrywamy (ale niezupełnie, pokrywka powinna być trochę zsunięta na bok) i gotujemy, aż marchewki będą zupełnie miękkie - trwa to ze 20 minut. Zupę miksujemy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny (można dodać nieco więcej, niż podałam w składnikach) oraz pieprzem. Z soleniem uważamy, bo bulion jest już słony. Przed podaniem ładujemy do każdej porcji zupy porządną łychę śmietany - każdy już sobie sam rozmiesza.