Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Śledź w cydrze z bazylią
Śledź w cydrze z bazylią - składniki:
Śledź w cydrze z bazylią - sposób przygotowania:
Śledzia patroszymy i zalewamy na pół godziny cydrem zmieszanym z roztartymi w dłoniach liśćmi bazylii (pół pęczka). Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i smażymy z obu stron na maśle z odrobiną oliwy. Gdy zbrązowieją, dokładamy oprószone mąką, solą i pieprzem śledzie. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Pod koniec dorzucamy pozostałe, porwane na kawałki liście bazylii, skrapiamy całość oliwą. Podajemy z razowym chlebem.
- 1 kg świeżego śledzia
- 350 ml cydru (lub soku jabłkowego
- wymieszanego z odrobiną gazowanej wody mineralnej)
- 2 (najlepiej szare renety) kwaśne jabłka
- 1 pęczek bazylii
- mąka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- oliwa
Informacje o Śledź w cydrze z bazylią
-
Ogon ryby
cydrze z bazylią (podaje Zbyszek Kmieć) 1 kg świeżego śledzia, 350 ml cydru (lub soku jabłkowego, wymieszanego z odrobiną gazowanej wody mineralnej), 2 kwaśne jabłka (najlepiej szare renety
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki