Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śledź w cydrze z bazylią

Autor
A A A
  • Śledź w cydrze z bazylią

    Fot. Arkadiusz acichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Śledź w cydrze z bazylią - składniki:
Śledź w cydrze z bazylią - sposób przygotowania: Śledzia patroszymy i zalewamy na pół godziny cydrem zmieszanym z roztartymi w dłoniach liśćmi bazylii (pół pęczka). Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i smażymy z obu stron na maśle z odrobiną oliwy. Gdy zbrązowieją, dokładamy oprószone mąką, solą i pieprzem śledzie. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Pod koniec dorzucamy pozostałe, porwane na kawałki liście bazylii, skrapiamy całość oliwą. Podajemy z razowym chlebem.

Informacje o Śledź w cydrze z bazylią

  • Ogon ryby

    Ogon ryby

    cydrze z bazylią (podaje Zbyszek Kmieć) 1 kg świeżego śledzia, 350 ml cydru (lub soku jabłkowego, wymieszanego z odrobiną gazowanej wody mineralnej), 2 kwaśne jabłka (najlepiej szare renety