Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Groszek po francusku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Groszek po francusku - składniki:
  • 1 zielona sałata
  • 3 szklanki mrożonego lub świeżo łuskanego zielonego groszku
  • 6 małych cebulek
  • 2 kostki cukru
  • sól
  • pieprz
  • bouquet garni (listek laurowy
  • kawałek pora
  • gałązka tymianku - związane razem)
  • 60 g masła
Groszek po francusku - sposób przygotowania: Sałatę myjemy i obieramy z wierzchnich liści, zostawiając sam jasnozielony środek. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę na wysokość 2 cm. Wrzucamy groszek, środek sałaty, cebulki, cukier, bouquet garni, trochę soli i pieprzu. Garnek przykrywamy i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy masło i - ewentualnie - dogotowujemy na małym ogniu. Jeśli groszek był naprawdę świeży, można nie wlewać wody, tylko na maleńkim ogniu dusić go z masłem i resztą składników. Przed podaniem wyjmujemy związane przyprawy.