Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaroniki z kremem mascarpone

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makaroniki z kremem mascarpone - składniki:
  • Makaroniki:
  • 11 dag mielonych migdałów
  • 20 dag cukru pudru
  • 90 g białek (z 2 małych jajek; najlepiej aby oddzielone białka postały 24 godziny w lodówce)
  • 3 dag drobnego cukru
  • czerwony barwnik spożywczy (najlepiej żelowy)
  • Krem mascarpone:
  • 25 dag mascarpone
  • 120 g miękkiego masła
  • 2
  • 5 szklanki cukru pudru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • czerwony barwnik spożywczy
Makaroniki z kremem mascarpone - sposób przygotowania: Robimy makaroniki: rozgrzewamy piekarnik do 140°C. Wyściełamy blachę pergaminem. Miksujemy migdały z cukrem pudrem. Ubijamy białka na sztywno, pianę utrwalamy zwykłym cukrem i ubijamy jeszcze tak długo, aż nie będzie w niej kryształków cukru, a masa stanie się lśniąca. Mieszamy z kilkoma kroplami barwnika. Porcjami, ostrożnie, aby piana nie opadła, dodajemy suche składniki, delikatnie mieszając. Masy nie można "przemieszać", mieszamy więc ręcznie, nie mikserem, wykonujemy najwyżej 50 ruchów łyżką. Przekładamy masę do worka cukierniczego z dużą okrągłą końcówką. Wyciskamy na blachę kółeczka z ciasta (jeden makaronik powinien powstać mniej więcej z jednej łyżki ciasta), zachowując między nimi 2-centymetrowe odstępy. Delikatnie uderzamy (wystarczy tylko raz) blachą z makaronikami o niezbyt twardą powierzchnię - może być materac łóżka albo deska do prasowania. Chodzi o to, aby ciasteczka lekko się spłaszczyły i aby znikły czubeczki, które powstały podczas szprycowania masy na blachę. Odstawiamy na 30 minut, aby trochę przyschły. Pieczemy 15-20 minut. Zdejmujemy z blachy dopiero wtedy, gdy całkiem wystygną. Robimy krem, ucierając wszystkie składniki. Jeśli będzie za rzadki, dodajemy cukru pudru. Łączymy po dwa makaroniki, sklejając je kremem.