Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kiełbasa wołowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kiełbasa wołowa - składniki:
  • 10 dag soli peklowej
  • 4 ząbki czosnku
  • ostra papryka i pieprz do smaku
  • 5 kg mięsa wołowego (np. niezbyt tłustego gulaszowego)
  • umyte jelita wołowe o średnicy 3 cm (jakieś 10 m)
Kiełbasa wołowa - sposób przygotowania: Ucieramy wszystkie przyprawy. Mięso kroimy na niewielkie kawałki, nacieramy mieszanką soli peklowej i przypraw. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na kilka dni do lodówki. Zapeklowane mięso mielemy w maszynce (z sitkiem nr 5) i dokładnie wyrabiamy masę. Na maszynkę nakładamy końcówkę do wyrobu kiełbas, naciągamy jelito i przeciskamy masę, formując niewielkie kiełbaski. Zostawiamy do obsuszenia w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu na minimum 24 godziny. W wędzarni rozpalamy suche drewno dębu z dodatkiem drewna drzew owocowych. Kiełbaski zawieszamy nad dymem. Przez pierwszą godzinę wędzarni nie przykrywamy. Dzięki temu mięso wyschnie. Potem wędzarnię można przykryć lub zamknąć (zależy od typu). Wędzimy przez 6 godzin, pilnując, aby ogień tylko się tlił.