Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kiełbasa wołowa
Kiełbasa wołowa - składniki:
Kiełbasa wołowa - sposób przygotowania:
Ucieramy wszystkie przyprawy. Mięso kroimy na niewielkie kawałki, nacieramy mieszanką soli peklowej i przypraw. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na kilka dni do lodówki. Zapeklowane mięso mielemy w maszynce (z sitkiem nr 5) i dokładnie wyrabiamy masę. Na maszynkę nakładamy końcówkę do wyrobu kiełbas, naciągamy jelito i przeciskamy masę, formując niewielkie kiełbaski. Zostawiamy do obsuszenia w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu na minimum 24 godziny. W wędzarni rozpalamy suche drewno dębu z dodatkiem drewna drzew owocowych. Kiełbaski zawieszamy nad dymem. Przez pierwszą godzinę wędzarni nie przykrywamy. Dzięki temu mięso wyschnie. Potem wędzarnię można przykryć lub zamknąć (zależy od typu). Wędzimy przez 6 godzin, pilnując, aby ogień tylko się tlił.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki