Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Golonka po bawarsku

Autor
A A A
  • Golonka po bawarsku

    Fot. Jarosław Madejski

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Golonka po bawarsku - składniki:
Golonka po bawarsku - sposób przygotowania: Golonki myjemy, osuszamy i nacinamy skórę w kratkę. Nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na 3 godziny. Układamy mięso w brytfance, podlewamy wrzącą wodą i pieczemy 2 godziny w 200°C. Podczas pieczenia co 15 minut odwracamy golonki i polewamy je sosem z dna brytfanny. Jeśli sosu jest za mało, dolewamy trochę wody. Po godzinie pieczenia dodajemy do smaku kminek i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach zwiększamy temperaturę piekarnika do 250°C i pieczemy jeszcze 30 minut, polewając golonki piwem, aż będą miały chrupiącą skórkę (mięso można wówczas przełożyć na ruszt, a pod spód wsunąć blachę). Sos powstały w trakcie pieczenia przecieramy przez sito. Do golonek pasują kluski ziemniaczane, knedle z bułki lub chleb oraz kapusta kiszona zasmażana albo surówka z białej kapusty. Obowiązkowe są dobra musztarda i zimne piwo.