Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Polędwiczki wieprzowe w sosie ze śliwowicą
Polędwiczki wieprzowe w sosie ze śliwowicą - składniki:
Polędwiczki wieprzowe w sosie ze śliwowicą - sposób przygotowania:
Polędwiczki nacieramy solą i pieprzem, obsmażamy na maśle z oliwą z każdej strony. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu szklimy posiekaną szalotkę. Ponownie wkładamy polędwiczki na patelnię, wlewamy alkohol, sok i bulion, przykrywamy i dusimy 20 minut - do miękkości. Trzeba uważać, aby nie dusić za długo, bo mięso wyschnie. Polędwiczki znowu zdejmujemy z patelni i zawijamy w folię aluminiową: dzięki temu nie wystygną, a soki równo rozłożą się w mięsie. Sos, w którym dusiło się mięso, gotujemy na ostrym ogniu, aż połowa odparuje. Wlewamy śmietanę, mieszamy, zagotowujemy, ewentualnie jeszcze raz przyprawiamy. Jeśli chcemy skrócić czas przyrządzania mięsa, możemy udusić je w szybkowarze.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki