Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Walijskie jagnię z miętą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Walijskie jagnię z miętą - składniki:
  • 4 steki jagnięce
  • 2 1/2 płaskiej łyżki miałkiego cukru
  • 60 ml octu z białego wina
  • świerza mięta 4 łyżeczki drobno posiekanej i 5 całych gałązek mięty
  • 100 g masła
  • 2 małe drobno poszatkowane cebule
  • 350 g zielonego groszku
  • 90 ml tłustej słodkiej śmietany
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 150 ml zimnej wody
  • szczypta cukru
Walijskie jagnię z miętą - sposób przygotowania: Robimy sos miętowy: cukier rozpuszczamy w occie i gotujemy ok 3 minut. Dodajemy posiekaną miętę  i odstawiamy do ochłodzenia. Robimy purée: cebulę podsmażamy do miękkości na połowie masła. Dodajemy do cebuli groszek, śmietanę, szczyptę cukru, sól, pieprz i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do odparowania płynu (ok. 10 min). Następnie przecieramy, ponownie podgrzewamy i odstawiamy. Smażymy jagnięcinę: pozostałe masło rozpuszczamy na patelni. Wykładamy na nie steki jagnięce i smażymy ok. 6 minut z każdej strony. Zalewamy mięso sosem miętowym i podgrzewamy, mieszając, aż zacznie wrzeć. Steki podajemy polane sosem miętowym wraz z purée z groszku i młodymi ziemniakami, ugotowanymi z gałązkami świeżej mięty. Całość dekorujemy świeżymi listkami mięty.