Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Filet z łososia na szpinaku z orzeszkami pinii i rodzynkami
Filet z łososia na szpinaku z orzeszkami pinii i rodzynkami - składniki:
Filet z łososia na szpinaku z orzeszkami pinii i rodzynkami - sposób przygotowania:
Jarzyny myjemy, obieramy i kroimy: marchewkę, selera, pora i cukinię w cienkie paseczki, a cebulę i czosnek w drobną kostkę. Szpinak obieramy, oczyszczamy, płuczemy i blanszujemy w osolonej, gotującej się wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy połowę czosnku i delikatnie podsmażamy z marchwią, selerem, porem i cukinią. Doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy delikatnie winem i dusimy aż jarzyny będą jeszcze chrupiące, ale już nie surowe. Odstawiamy do wystygnięcia. Łososia płuczemy i kroimy na 4 kawałki, a następnie w poprzek, tak by z każdego kawałka powstały dwa cienkie płaty. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Smarujemy oliwą folię do pieczenia i układamy na niej płaty łososia ze skórą (skórą do dołu). Posypujemy je opłukanymi, osuszonymi i drobno posiekanymi ziołami. Na zioła kładziemy podsmażone wcześniej jarzyny i przykrywamy je pozostałymi płatami ryby. Całość zawijamy w folię i pieczemy w temp. 180°C przez 30 min. Na rozgrzanej patelni podsmażamy drugą połowę czosnku i posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, dodajemy szpinak, rodzynki i orzeszki pinii. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową. Łososia podajemy na szpinaku.
- 2 marchewki
- 2 selery
- 1 cukinia
- 1/2 pora
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg szpinaku
- oliwa do smażenia
- sól
- czarny pieprz do smaku
- 50 ml białego wina
- 600 g filetu z łososia
- 1/2 cytryny
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek koperku
- kilka listków bazylii
- 50 g rodzynek
- 50 g orzeszków pinii
- gałka muszkatołowa
- folia aluminiowa do pieczenia
Informacje o Filet z łososia na szpinaku z orzeszkami pinii i rodzynkami
-
Dania wagi piórkowej
Filet z łososia na szpinaku z orzeszkami pinii i rodzynkami (dla 4 osób) 2 marchewki 2 selery 1 cukinia 1/2 pora 1/2 cebuli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki