Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chałka

Autor
A A A
  • Chałka

    Fot. Jarosław Madejski

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chałka - składniki:
  • masło do wysmarowania formy i posmarowania ciasta
  • 2 łyżki (lub 2 torebki) suszonych drożdży
  • 1/2 filiżanki wody o temp. pokojowej
  • 3 i 1/2 filiżanki mąki pszennej dobrej jakości
  • 1/3 filiżanki cukru
  • 1/4 filiżanki mleka o temp. pokojowej
  • 2 duże jajka + 1 jajko do smarowania
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki grubej soli
Chałka - sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Wszystkie składniki chałki, z wyjątkiem jajka do smarowania, starannie mieszamy, dodajemy rozpuszczone drożdże i ponownie wyrabiamy ciasto na posypanej mąką stolnicy przez ok. 15 min, dodając trochę mąki, jeśli jest zbyt rzadkie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej natłuszczonej miski i smarujemy z wierzchu masłem. Nakrywamy folią plastikową i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 godz. Następnie ponownie wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy dalsze 5 min. Wierzch ciasta ponownie smarujemy masłem i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę lub dopóki ciasto nie podwoi swojej objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, każdą nakrywamy plastikową folią i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Z każdej części toczymy wałek cieńszy na końcach. Z trzech wałków splatamy warkocz, przykrywamy folią i po raz trzeci odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Chałkę smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy na złotobrązowy kolor przez ok. 35-40 min. Wałki ciasta, z których splatamy chałkę, nie muszą być idealnie równe urok domowego pieczywa polega również na jego niedoskonałości. Aby paski dobrze się skleiły, można spojenia posmarować odrobiną wody.

Informacje o Chałka

  • Deserowy kod paskowy

    Deserowy kod paskowy

    Krem czekoladowy + chałka + wiśnie (Dla 5-6 osób) 60-70 dag wiśni 4-5 łyżek cukru (mogą być wiśnie z kompotu, wtedy już nie słodzimy) 125 g gorzkiej czekolady 250 g

  • Makaron z serem

    . Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch polać bułką tartą. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C i zapiekać ok. 30 min. Zapiekanka z chałki 4 kromki czerstwej chałki 1 szklanka mleka 1 jajko

  • Dobry, bo polski!

    Dobry, bo polski!

    . Smaczny i słodki Innym popularnym polskim rodzajem pieczywa z historią zakorzenioną w naszym kraju jest chałka. Ta słodka, drożdżowa bułka każdemu z nas kojarzy się z beztroskim okresem dzieciństwa, kiedy to chałkę zajadało się z masłem i powidłami własnej roboty. Chałka jest

  • Śniadanie prawie jak u Tiffaniego

    Śniadanie prawie jak u Tiffaniego

    , podsmażamy na oliwie. Gdy lekko się zetną, układamy na omlecie małe porcje twarożku, a potem kawałki łososia. Zmniejszamy ogień i smażymy pod pokrywką 2-3 minuty, aż góra omletu się zetnie. Podajemy z rukolą, posypujemy świeżo startym parmezanem i skórką cytrynową. Chałka z masłem

  • Grzanki

    . Słodkie grzanki np. z chałki lub z ciasta drożdżowego, posypane cynamonem i zapieczone z cząstką jabłka, polane śmietaną to prosty deser. Grzanka 1 : 4 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub natki, sól, bagietka lub 2 ciabatty

  • Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

    Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

    tych tostów możesz przygotować na przykład sos waniliowy (np. z przepisu na kruszonkę z jabłkiem i sosem waniliowym ) lub czekoladowy (patrz: orzechowe pączki z czekoladowym sosem ). Brzoskwiniowe tosty francuskie 1 puszka brzoskwiń 4 kromki chałki o grubości 3 cm 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1

  • Hochlander - poznaj nowy, wyjątkowy ser żółty! Nowość! [PRZEPISY]

    Hochlander - poznaj nowy, wyjątkowy ser żółty! Nowość! [PRZEPISY]

    Hochlander, pomidor, wierzch posypujemy szczypiorkiem. Smacznego! Hochlander na kanapce na słodko dla dzieci! Składniki: Chałka 80 g Domowa konfitura truskawkowa 40 g Ser Hochlander 2 plasterki Do dekoracji: truskawki, listki bazylii lub mięty

  • Czekolada i owoce - doskonałe połączenie

    Czekolada i owoce - doskonałe połączenie

    . Przepis pochodzi z bloga: gotowaniezpasja.pl Autorzy: Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz W sezonie korzystaj ze świeżych wiśni, poza nim - z kompotu. Wtedy raczej już nie dosładzaj owoców. Krem czekoladowy z chałką i wiśniami 60-70 dag wiśni 4-5 łyżek cukru (tylko do świeżych wiśni) 125 g gorzkiej