Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa krzyżykowa - La soupo de crouset

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa krzyżykowa - La soupo de crouset - składniki:
Zupa krzyżykowa - La soupo de crouset - sposób przygotowania: Wysypujemy mąkę na stolnicę, dodajemy jaja, olej i sól. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest za twarde, dolewamy odrobinę wody. Zagniatamy jeszcze dziesięć minut, aż do otrzymania elastycznej masy. Formujemy kulę, którą po włożeniu do torebki plastikowej odkładamy na ok. godzinę. Wałkujemy na cieniutkie placki. Dajemy im się podsuszyć przez ok. 20 minut. Wykrawamy z ciasta niewielkie krzyżyki. Wszystkie jarzyny obieramy i myjemy. Wrzucamy do wody, szybko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Dodajemy zioła i przyprawy. Na koniec wrzucamy krzyżyki i gotujemy jeszcze dziesięć minut. Na stół stawiamy wraz z tartym serem.