Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mus waniliowy z sosem pomarańczowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mus waniliowy z sosem pomarańczowym - składniki:
Mus waniliowy z sosem pomarańczowym - sposób przygotowania: Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Rozcinamy wzdłuż laskę wanilii, wyjmujemy ziarenka ze środka i ucieramy je z gęstą śmietaną oraz cukrem pudrem (najlepiej trzepaczką). Ubijamy (oddzielnie) białka i kremówkę. Podgrzewamy sok cytrynowy z likierem, rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę. Nie gotujemy! Jogurt łączymy ze śmietaną waniliową, a gdy masa będzie gładka, energicznie mieszamy trzepaczką, cienkim strumyczkiem wlewając rozpuszczoną żelatynę. Dodajemy pianę z białek i ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie, aby piana nie opadła. Musem napełniamy pucharki, wstawiamy na 5 godzin do lodówki. W tym czasie robimy sos: wyciskamy sok z pomarańczy, zagotowujemy z cukrem i szczyptą cynamonu, gotujemy bez przykrycia, aż zgęstnieje. Przyprawiamy wódką, polewamy sosem porcje musu i podajemy.