Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Black bun
Black bun - składniki:
Black bun - sposób przygotowania:
Tortownicę o śr. 20 cm smarujemy masłem. Mąkę z solą zagniatamy z masłem, aż powstaną grudki. Dodajemy parę łyżek zimnej wody, szybko wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Mieszamy wszystkie składniki nadzienia. Rozwałkowujemy 3/4 ciasta, wykładamy nim dno i boki formy, tak żeby wystawało poza brzeg. Rozsmarowujemy na nim farsz. Rozwałkowujemy resztę ciasta, przykrywamy farsz, brzegi lekko zwilżamy i sklejamy. Robimy w cieście 5 dziurek, aż do dna formy (aby para uchodziła podczas pieczenia), wierzch nakłuwamy widelcem i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 2,5-3 godziny w 180°C. Jeśli ciasto zacznie zbyt się rumienić, nakrywamy je folią luminiową. Wyjmujemy z formy, studzimy, zawija-my w folię. Czekamy parę dni, aż ciasto dojrzeje, dopiero potem zjadamy.
- Kruche ciasto:
- 10 dag zimnego masła + trochę do formy
- 20 dag mąki
- szczypta soli
- 1 żółtko do smarowania
- 40 dag rodzynek
- 40 dag suszonych czarnych porzeczek
- 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 10 dag płatków migdałowych
- 10 dag mąki
- 10 dag cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1/2 startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek whisky
- 1 roztrzepane jajko
- 3 łyżki płynnego miodu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki