Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierś perliczki faszerowana kurkami

Autor
A A A
  • Pierś perliczki faszerowana kurkami

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierś perliczki faszerowana kurkami - składniki:
  • 60 dag czerwonej cebuli
  • 20 dag kurek (mogą być mrożone lub ze słoika)
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 4 piersi perliczki
  • 1 butelka czerwonego wina typu madera
Pierś perliczki faszerowana kurkami - sposób przygotowania: Kroimy w drobną kostkę jedną cebulę, przesmażamy na oleju z masłem i z pokrojonymi na drobne kawałki kurkami. Mieszamy z natką i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Piersi perliczki nacieramy solą i pieprzem, nacinamy w nich kieszenie, faszerujemy je przygotowaną masą kurkową i obsmażamy. Resztę cebuli kroimy w piórka i smażymy do lekkiego zrumienienia. Przyprawiamy do smaku, podlewamy winem i dusimy na wolnym ogniu. Wyparowane wino uzupełniamy kolejną porcją tak długo, aż cebula będzie zupełnie miękka. Piersi perliczki układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy do miękkości w temp. 180°C (20 minut) i podajemy na konfiturze z cebuli.