Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Awokado z ryżem

Autor
A A A
  • Awokado z ryżem

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Awokado z ryżem - składniki:
  • 1/2 kg ryżu
  • 2 awokado
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1/2 kg czerwonej fasoli z puszki
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek kolendry
  • 75 g orzeszków piniowych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
Awokado z ryżem - sposób przygotowania: Ryż gotujemy na sypko (możemy też użyć ryżu brązowego, który trzeba gotować ok. 45 min). Przelewamy ryż zimną wodą i osączamy. Awokado obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Fasolę osączamy z zalewy. Papryczkę kroimy na drobne kawałki. Dymkę i kolendrę siekamy. Mieszamy wszystkie składniki, łącznie z orzeszkami piniowymi. Dodajemy skórkę, resztę soku z cytryny oraz oliwę. Posypujemy solą i pieprzem, mieszamy. Wkładamy na godzinę do lodówki.