Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Rosół z perliczki i bażanta
Rosół z perliczki i bażanta - składniki:
Rosół z perliczki i bażanta - sposób przygotowania:
Oskubane, pozbawione wnętrzności (które przeznaczamy do jakiejś innej cudnej potrawy) ptaki dzielimy na porcje. Zalewamy zimną wodą i stawiamy garnek na palniku. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i szafran. Dodajemy kawałki pietruszki, czosnek, prawdziwki i połowę przygotowanych marchewek. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu i gotujemy 20 minut. Zmniejszamy ogień, aby rosół tylko bulgotał. Dodajemy oba rodzaje kapusty włoskiej i kawałki pora. Ćwiartki cebuli mocno podprażamy na rozgrzanej patelni (powinna sczernieć). Dodajemy do rosołu. Zupy nie trzeba szumować, osad opadnie na dno. Na drugiej patelni podprażamy odrobinę świeżego imbiru, gdy się zrumieni, dodajemy masło i resztę marchewek. Podsmażamy chwilę i dodajemy do rosołu razem z wódką. Solimy i wrzucamy świeży lubczyk. Rosół gotujemy nie mniej niż 4 godziny, a najlepiej 10 godzin, na bardzo małym ogniu, przecedzamy. Podajemy z kluseczkami lub kołdunami. * Sam bażant ma mięso nieco zbyt chude na rosół, ale jeśli połączy się go z perliczką, można pisać poematy! pierwszy raz jadłem taki rosół w dniu św. Huberta, ugotował go Dominik Lauda ? kucharz z pałacu w Działowie, prywatnej rezydencji państwa Madejów.
- 2 bażanty
- 1 perliczka
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 g szafranu
- 2 plastry suszonego prawdziwka
- pokrojone w duże kawałki warzywa
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 dużego selera
- 1 duży por
- 4 liście kapusty włoskiej
- 2 liście białej kapusty
- 1 duża cebula
- kawałek świeżego imbiru
- 50 ml czystej zbożowej wódki
- świeży lubczyk do smaku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Jak uratować zbyt tłusty rosół?
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki