Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łatwy krem cytrynowo-limonkowy

Autor
A A A
  • Łatwy krem cytrynowo-limonkowy

    Fot. Łukasz Zandecki

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łatwy krem cytrynowo-limonkowy - składniki:
  • 2.25 szklanki śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki + 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
Łatwy krem cytrynowo-limonkowy - sposób przygotowania: Doprowadzamy śmietankę i 3/4 szklanki cukru do wrzenia, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień i, mieszając, gotujemy 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok i skórkę z cytrusów. Studzimy 10 minut. Mieszamy i rozlewamy do sześciu kokilek. Przykrywamy i schładzamy, aż masa zgęstnieje - przynajmniej 4 godziny lub przez noc.