Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ocet jabłkowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ocet jabłkowy - składniki:
Ocet jabłkowy - sposób przygotowania: Jabłka myjemy, kroimy na kawałki (ze skórką i gniazdami nasiennymi), przepuszczamy przez sokowirówkę. Miazgę wkładamy do kamiennego garnka lub słoja, zalewamy litrem przegotowanej, wystudzonej wody. Dodajemy 10 dag cukru lub miodu. Jeśli chcemy przyspieszyć fermentację, dodajemy również 1 dag drożdży i skórkę z razowca. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy na 10 dni (kilka razy dziennie mieszamy zawartość słoja). Po tym czasie filtrujemy płyn przez gazę, dodajemy ponownie 10 dag cukru i odstawiamy na 1,5 miesiąca. Następnie rozlewamy do butelek i trzymamy w chłodnym miejscu.

Informacje o Ocet jabłkowy

  • HIT Sylwestra: Wytrawne mini kanapeczki z żurawinowym chutney

    HIT Sylwestra: Wytrawne mini kanapeczki z żurawinowym chutney

    Składniki: 200 g konfitury żurawinowej 1 duża cebula czerwona 2 nieduże, twarde jabłka 100ml octu jabłkowego 1/2 szklanki soku z pomarańczy 3/4 szklanki cukru szczypta chili 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu chleb tostowy pszenny np. Dan Cake 100 g dobrego pasztetu Przygotowanie:  

  • Jajka zwane eklerkami - przepis z 1910 roku

    Jajka zwane eklerkami - przepis z 1910 roku

    , sól, 3 łyżki octu jabłkowego, 4 łyżki tartego parmezanu. 4 jajka ugotować w koszulkach. W garnuszku zagotować wodę, wlać ocet jabłkowy, dodać pół łyżeczki soli. Na lekko wrzącą wodę delikatnie wpuszczać po jednym jajku, łyżką delikatnie formując białko aby się nie rozpłynęło

  • Szparagi od Majlerta pod vinaigrettem

    Szparagi od Majlerta pod vinaigrettem

    znakomity olej rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca spod Chełmna, ocet jabłkowy oraz Musztarda Pałucka z Kcyni. Sos wzmocniłem rozgniecionym czosnkiem odmiany Harnaś, octem balsamicznym, solą i czarnym pieprzem. Szparagi ułożone na młodej rukoli polałem sosem. Następnie starłem na grubej

  • Menu dnia

    Menu dnia

    chili 4 ząbki czosnku 6 łyżek soku z limonki 50 ml octu jabłkowego 30g cukru pudru 2 łyżeczki soku z imbiru (lub 5-7 cm korzenia) sól pieprz mielony kolorowy Ananasa obierz, przekrój wzdłuż i wykrój rdzeń. Pokrój na małe kawałki. Cebulę i kiwi obierz i pokrój w cienkie plastry. Papryczki wypestkuj i

  • Aromatyczne menu dnia z warzywną zapiekanką

    Aromatyczne menu dnia z warzywną zapiekanką

    Jeśli nie jesteś zwolennikiem tłustej śmietany, możesz taki krem podawać na przykład z dodatkiem kremowego serka. Krem z pieczonych buraków z nutą octu jabłkowego 500 g buraków 200 g jabłek 100 g marchewki 10 g czosnku 2 i 1/2 łyżki 36 procentowej śmietany 20 g cukru 20 ml oleju ocet

  • Czas na kreatywne pikle! - Część 1...

    Czas na kreatywne pikle! - Część 1...

    winie:Młode buraczki w czerwonym winie 3kg młodych buraczków z nacią (ok 5cm) 1 łyżeczka Goździków Appetita 1.5 łyżeczki Cynamonu mielonego Appetita Domowe Sekrety 1 łyżka Soli peklowej Appetita 1 łyżeczka Imbiru mielonego Appetita 3 szklanki cukru 2 szklanki czerwonego wina 3 szklanki octu jabłkowego

  • Octy w czterech wariantach smakowych

    Octy w czterech wariantach smakowych

    Ocet jabłkowy powstający na skutek fermentacji jabłek, oprócz swoich zalet smakowych, uważany jest za środek wspomagający odchudzanie. Pity trzy razy dziennie w proporcji 2 łyżki na szklankę wody zapewni nam szczupłą i zgrabną sylwetkę ze względu na swoje właściwości

  • Nie taka okra okropna

    Nie taka okra okropna

    . - Pikle z okry świetnie nadają się na przekąskę lub jako dodatek do sałatek. Zagotujcie razem: 3 szklanki octu jabłkowego, szklankę wody, trochę płatków chilli, nasion kopru i gorczycy, 1,5 łyżki soli i łyżkę cukru. 1/2 kg strąków okry upchajcie do słoików, do każdego włóżcie po ząbku czosnku i zalejcie