Ocet jabłkowy
Informacje o Ocet jabłkowy
-
HIT Sylwestra: Wytrawne mini kanapeczki z żurawinowym chutney
Składniki: 200 g konfitury żurawinowej 1 duża cebula czerwona 2 nieduże, twarde jabłka 100ml octu jabłkowego 1/2 szklanki soku z pomarańczy 3/4 szklanki cukru szczypta chili 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu chleb tostowy pszenny np. Dan Cake 100 g dobrego pasztetu Przygotowanie:  
-
Jajka zwane eklerkami - przepis z 1910 roku
, sól, 3 łyżki octu jabłkowego, 4 łyżki tartego parmezanu. 4 jajka ugotować w koszulkach. W garnuszku zagotować wodę, wlać ocet jabłkowy, dodać pół łyżeczki soli. Na lekko wrzącą wodę delikatnie wpuszczać po jednym jajku, łyżką delikatnie formując białko aby się nie rozpłynęło
-
Szparagi od Majlerta pod vinaigrettem
znakomity olej rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca spod Chełmna, ocet jabłkowy oraz Musztarda Pałucka z Kcyni. Sos wzmocniłem rozgniecionym czosnkiem odmiany Harnaś, octem balsamicznym, solą i czarnym pieprzem. Szparagi ułożone na młodej rukoli polałem sosem. Następnie starłem na grubej
-
Menu dnia
chili 4 ząbki czosnku 6 łyżek soku z limonki 50 ml octu jabłkowego 30g cukru pudru 2 łyżeczki soku z imbiru (lub 5-7 cm korzenia) sól pieprz mielony kolorowy Ananasa obierz, przekrój wzdłuż i wykrój rdzeń. Pokrój na małe kawałki. Cebulę i kiwi obierz i pokrój w cienkie plastry. Papryczki wypestkuj i
-
Aromatyczne menu dnia z warzywną zapiekanką
Jeśli nie jesteś zwolennikiem tłustej śmietany, możesz taki krem podawać na przykład z dodatkiem kremowego serka. Krem z pieczonych buraków z nutą octu jabłkowego 500 g buraków 200 g jabłek 100 g marchewki 10 g czosnku 2 i 1/2 łyżki 36 procentowej śmietany 20 g cukru 20 ml oleju ocet
-
Czas na kreatywne pikle! - Część 1...
winie:Młode buraczki w czerwonym winie 3kg młodych buraczków z nacią (ok 5cm) 1 łyżeczka Goździków Appetita 1.5 łyżeczki Cynamonu mielonego Appetita Domowe Sekrety 1 łyżka Soli peklowej Appetita 1 łyżeczka Imbiru mielonego Appetita 3 szklanki cukru 2 szklanki czerwonego wina 3 szklanki octu jabłkowego
-
Octy w czterech wariantach smakowych
Ocet jabłkowy powstający na skutek fermentacji jabłek, oprócz swoich zalet smakowych, uważany jest za środek wspomagający odchudzanie. Pity trzy razy dziennie w proporcji 2 łyżki na szklankę wody zapewni nam szczupłą i zgrabną sylwetkę ze względu na swoje właściwości
-
Nie taka okra okropna
. - Pikle z okry świetnie nadają się na przekąskę lub jako dodatek do sałatek. Zagotujcie razem: 3 szklanki octu jabłkowego, szklankę wody, trochę płatków chilli, nasion kopru i gorczycy, 1,5 łyżki soli i łyżkę cukru. 1/2 kg strąków okry upchajcie do słoików, do każdego włóżcie po ząbku czosnku i zalejcie
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki