Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krem ze szparagów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krem ze szparagów - składniki:
Krem ze szparagów - sposób przygotowania: Opłucz szparagi jak najzimniejszą wodą i obłam zdrewniałe (a bywa, że i gorzkie) końce. Teraz obierz szparagi. Po obraniu szparagi powinny mieć taką samą grubość na całej długości. Każdą sztukę wkładaj do zimnej wody lekko zakwaszonej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Obierzyn nie wyrzucaj, bo i one przydadzą ci się potem na wywar. Umyj i obierz włoszczyznę, opłucz mięso zimną wodą. Obierzyny i końce szparagów wrzuć do garnka razem z włoszczyzną i mięsem, wlej 4 szklanki zimnej wody, posól i postaw na ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz płomień do minimum. Po 5 min starannie zbierz szumowinę łyżką cedzakową i przykryj garnek, pozostawiając małą szczelinę. Wywar będzie się gotował jeszcze 35 min, posiekaj więc w tym czasie cebulkę, pokrój szparagi na kawałki. Główki odłóż na talerzyk. W rondlu roztop masło, zeszklij cebulkę, dodaj szparagi i, mieszając, smaż kilka minut. Dodaj kilka łyżek wywaru i duś pod przykryciem. Śmietankę wlej do garnuszka, dodaj żółtka i starannie roztrzep widelcem. W drugim garnku zagotuj szklankę wody, posól, wsyp łyżeczkę cukru, wrzuć główki szparagów. Gotuj je 3 min, po czym odcedź i włóż do miseczki. Jeżeli warzywa i mięso są już miękkie, zdejmij bulion z kuchenki, przecedź przez durszlak do drugiego garnka, zagotuj. Przełóż do wywaru uduszone szparagi, trzymaj na ogniu jeszcze 5 min, a następnie zmiksuj i jeszcze raz zagotuj. Zgaś gaz i gdy zupa przestanie wrzeć, wlej do niej cienką strużką śmietankę z żółtkami, energicznie mieszając lub nawet ubijając rózgą lub trzepaczką. Krem powinien wyraźnie zgęstnieć. Pozostało ci już tylko rozlać go do bulionówek, przybrać ugotowanymi główkami i podać, że nie wspomnę o przyjemności jedzenia i zbieraniu hołdów.

Informacje o Krem ze szparagów

  • Odświętne menu z soczystą wołowiną

    Odświętne menu z soczystą wołowiną

    Na początek proponujemy pyszne pożegnanie sezonu szparagowego - apetyczną zieloną zupę. Jeśli nie masz oliwy truflowej, udekoruj każdy talerz odrobiną kwaśnej śmietanki. Krem ze szparagów 1 kg zielonych szparagów 4 średnie ziemniaki 2 średnie cebule 100 ml oliwy 1 i 1/2 litra bulionu

  • Belgijskie menu dnia z czekoladowym deserem

    Belgijskie menu dnia z czekoladowym deserem

    Zupy w Belgii, podobnie jak w Polsce, od dawna stanowią podstawę posiłku. Najbardziej popularne z nich to ziemniaczana, warzywna oraz kremy z pomidorów, marchwi czy szparagów. Zupa-krem ze szparagów 1 kg zielonych szparagów 2 cebule (15 dag) 10 dag masła 3 szklanki bulionu z kurczaka 3

  • Sezonowe menu dnia

    Sezonowe menu dnia

    Spieszmy się ze szparagami, bo sezon na te pyszne warzywa dobiega końca. Ta zupa pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. Dwukolorowy krem ze szparagów 1 pęczek zielonych szparagów 1 pęczek białych szparagów 700 ml bulionu drobiowego 100 ml śmietany 30-proc. 40 g suszonych grzybów

  • Szparagowe ABC: instrukcja obsługi nie tylko dla początkujących

    Szparagowe ABC: instrukcja obsługi nie tylko dla początkujących

    ... Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Aksamitne zupy kremy ze szparagów są niezwykle delikatne i aromatyczne. Łatwo i szybko się je robi. Świetny pomysł na wykwintne danie na przyjęciu. Zobacz przepis na zupa-krem ze szparagów

  • Inspiracje: Pierwsza Komunia Święta

    Inspiracje: Pierwsza Komunia Święta

    sokiem z cytryny. Gałązki rukoli umyj i osusz. Na plastrach szynki układaj gruszki, gałązki rukoli oraz wiórki parmezanu. Zwijaj w ruloniki.   Na przyjęciu nie powinno zabraknąć pierwszego dania podanego na ciepło. Oto łatwa do przygotowania, ale bardzo wykwintna zupa krem ze szparagów. Urzeka

  • Co jeść w maju?

    Co jeść w maju?

    pęczek nitką i zwrócone główkami do góry. Białych szparagów nie należy solić. Obierki z białych szparagów można też wykorzystać do ugotowania szparagowego bulionu o wyrazistym aromacie. Zobacz przepis na dwukolorowy krem ze szparagów . 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól pieprz 3-4

  • Afrodyzjak na widelcu

    Afrodyzjak na widelcu

    sosie cytrynowym , zupę-krem ze szparagów oraz szparagi w sosie holenderskim Awokado, nazywana po polsku smaczliwką, to roślina wywodząca się z rejonu południowego Meksyku. Jego nazwa pochodzi od hiszpańskiego "aquacate", któremu początek dało indiańskiego słowa ahuácatl, które

  • Szparagi klasycznie - przepisy na wiosnę

    Szparagi klasycznie - przepisy na wiosnę

    Wiciejowska Szparagową zupę możesz przygotować zarówno z zielonych, jak i białych szparagów. Podawaj np. z łyżką kwaśnej śmietanki, pokrojonym w paski i podsmażonym na chrupko boczkiem, albo grzankami. Krem ze szparagów 1 kg zielonych szparagów 4 średnie ziemniaki 2 średnie cebule 100 ml oliwy 1 i 1