Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi leniwe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (14 głosów)

Pierogi leniwe - składniki:
  • 75 dag ścisłego tłustego sera twarogowego
  • 2 świeże jaja
  • żółtko
  • kopiastą szklankę mąki (ok. 25 dag)
  • 8-10 dag masła
  • 2-3 łyżki świeżo startej suchej bułki
  • sól
Pierogi leniwe - sposób przygotowania: Zmiel ser lub przetrzyj go przez sito. Weź jajka i oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj na gładką masę z połową przesianej wcześniej mąki i serem, białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą. Uformuj jedną kluskę i wrzuć na gorącą wodę - jeśli wyszła zbyt wilgotna, domieszaj do masy mąki. Z ciasta formuj długie, spłaszczone wałki i krój je po skosie. Gotowe kluseczki wrzucaj do wrzątku i gotuj dwie minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Zrumień bułkę tartą z masłem i polej nią leniwe.
Pierogi leniwe - "el clasico" każdej wizyty u babci

Informacje o Pierogi leniwe

  • Kluski leniwe - gotowane na leniwym ogniu! (PRZEPISY)

    Kluski leniwe - gotowane na leniwym ogniu! (PRZEPISY)

    Leniwe - kluski czy pierogi? To jedno z tych dań, które pamiętamy jeszcze z dzieciństwa. Zazwyczaj posypywało się je cukrem, przez co zyskiwały miano jednego z ulubionych deserów. Pierogi leniwe czy kluski leniwe? Spotykać się możemy z tymi dwoma nazwami. I nie jest to błąd ani przypadek &ndash

  • Menu dnia nie tylko dla leniwych

    Menu dnia nie tylko dla leniwych

    , dopraw solą, pieprzem i zabiel śmietaną. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska Kluski czy też pierogi leniwe wymagają nieco wprawy, ale ich wykonanie nie jest bardzo trudne. Można serwować je, na przykład: polane masłem, posypane cukrem (z cynamonem) lub też smażoną tartą bułką. Kluski leniwe

  • Twaróg w roli głównej - nie tylko na słodko

    Twaróg w roli głównej - nie tylko na słodko

    , każdy arkusz smarujemy roztopionym masłem i układamy jeden na drugim. Na ostatnim arkuszu kładziemy farsz serowy, zwijamy ciasto w rulon, smarujemy z wierzchu masłem i układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Pieczemy 40 minut w 180 st. C. Autor: Tomek Woźniak Pierogi leniwe - "el clasico