Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa z soczewicy i szpinaku
Zupa z soczewicy i szpinaku - składniki:
Zupa z soczewicy i szpinaku - sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj i odcedź. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, następnie posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kawałki.
W głębokim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj boczek i smaż około 10 minut, a gdy się zarumieni, łyżką cedzakową przełóż do miseczki. Do rondla dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli - ok. 10 minut - i dodaj czosnek. Przesmażaj dalej, a gdy cebula będzie miała złoty kolor, dodaj boczek, pomidory i gotuj około 5 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zalej winem i odparuj połowę płynu. Dodaj szpinak i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż zwiędnie. Dodaj ugotowaną soczewicę, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj, a na koniec dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki. Podawaj np. z grzankami.
- 200 g zielonej soczewicy
- 500 g pomidorów malinowych (lub innych mięsistych)
- 2 łyżki (30 ml) oliwy
- 150 g chudego boczku
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4/5 szklanki (200 ml) białego wytrawnego wina
- 2/3 opakowania (300 g) świeżego szpinaku
- 4 szklanki (1 l) bulionu drobiowego
- 6 łyżek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przepis na fakes - grecką zupę z soczewicy [KUCHNIE ŚWIATA]
Informacje o Zupa z soczewicy i szpinaku
-
Aromatyczne menu dnia z rybnymi pulpetami
Zamiast świeżych pomidorów możesz dodać do zupy również te z puszki (najwygodniej, jeśli będą obrane i krojone). Podawaj z grzankami lub świeżą bułeczką. Zupa z soczewicy i szpinaku 200 g zielonej soczewicy 500 g pomidorów malinowych (lub innych mięsistych) 2 łyżki (30 ml) oliwy 150 g chudego
-
Sycąca soczewica - mnóstwo możliwości!
, szpinakiem i boczkiem, to danie w sam raz na jesienne chłody. Jeśli nie masz wina, po prostu wlej do niej nieco więcej bulionu. Wypróbuj również przepisy na zupę z soczewicy i suszonych pomidorów oraz zupę pomidorową z soczewicą i masłem orzechowym . Zupa z soczewicy i szpinaku 200 g zielonej soczewicy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki