Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałata z pigwy w modzie z migdałami
Sałata z pigwy w modzie z migdałami - składniki:
Sałata z pigwy w modzie z migdałami - sposób przygotowania:
Pigwę umyć, obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki. Wydrążyć pestki i rdzeń.
Do garnka włożyć pigwę, skórkę cytrynową. Wlać tyle wody, aby przykryć owoce powyżej 3 cm. Dodać miód. Zagotować. Przycisnąć pigwę ciężkim naczyniem, aby była zanurzona, i gotować na średnim ogniu ok. 45 min. Kiedy będzie miękka, zdjąć garnek z ognia i pozostawić owoce w miodowo-cytrynowej zalewie do ostygnięcia. Tak przygotowana pigwa może być przechowywana do dwóch tygodni, można też ją zamrozić w zalewie. W misce wymieszać rukolę z szynką, oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzu kłaść rukolę. Układać na niej pigwę pokrojoną w dowolnej grubości plasterki. Posypać migdałami i płatkami sera. Skropić łyżką octu balsamicznego.
- 2 średniej wielkości pigwy
- 2 łyżki miodu
- 2 paski skórki cytrynowej
- 2 garści rukoli lub roszponki
- 8 plastrów cienko pokrojonej szynki parmeńskiej lub serrano
- 4 łyżki grubo posiekanych solonych migdałów
- 40 g sera pecorino albo manchego pokrojonego w płatki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki octu balsamicznego
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki