Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałata z pigwy w modzie z migdałami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałata z pigwy w modzie z migdałami - składniki:
Sałata z pigwy w modzie z migdałami - sposób przygotowania: Pigwę umyć, obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki. Wydrążyć pestki i rdzeń. Do garnka włożyć pigwę, skórkę cytrynową. Wlać tyle wody, aby przykryć owoce powyżej 3 cm. Dodać miód. Zagotować. Przycisnąć pigwę ciężkim naczyniem, aby była zanurzona, i gotować na średnim ogniu ok. 45 min. Kiedy będzie miękka, zdjąć garnek z ognia i pozostawić owoce w miodowo-cytrynowej zalewie do ostygnięcia. Tak przygotowana pigwa może być przechowywana do dwóch tygodni, można też ją zamrozić w zalewie. W misce wymieszać rukolę z szynką, oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzu kłaść rukolę. Układać na niej pigwę pokrojoną w dowolnej grubości plasterki. Posypać migdałami i płatkami sera. Skropić łyżką octu balsamicznego.