Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekanka z czerwonej kapusty
Zapiekanka z czerwonej kapusty - składniki:
Zapiekanka z czerwonej kapusty - sposób przygotowania:
Kaszę opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, dolej 400 ml bulionu i gotuj ok. 20 minut.
Cebule obierz i bardzo drobno posiekaj. Do kaszy dodaj połowę cebuli, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby napęczniała.
Gdy kasza przestygnie, wymieszaj ją z jajami i roztartym twarogiem. Dopraw pieprzem.
Kapustę oczyść, umyj, usuń głąb i cienko poszatkuj. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach .
W rondlu rozpuść masło, zeszklij pozostałą cebulę, dodaj kapustę i smaż około 5-10 minut. Następnie dodaj pozostały bulion, tarte jabłko, goździki, sól i pieprz. Całość duś ok. 20 minut.
Ser camembert zmiksuj ze śmietaną i z mlekiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporną formę wysmaruj tłuszczem i rozłóż w niej warstwę kapusty. Z kaszy jaglanej nabieraj łyżką podłużne kluski i układaj je na kapuście. Całość polej masą serową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj ok. 20 minut.
- 200 g kaszy jaglanej
- 600 ml bulionu warzywnego
- 2 małe cebule
- 2 jaja
- 80 g chudego twarogu
- 1 kg czerwonej kapusty
- 1 małe kwaskowate jabłko
- 1 łyżka masła
- szczypta zmielonych goździków
- 100 g sera camembert
- 100 g śmietany
- 2/5 szklanki (100 ml) mleka
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
- szczypta mielonych goździków
- tłuszcz do posmarowania formy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki