Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kanapka z sałatką z kukurydzy i tuńczyka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Kanapka z sałatką z kukurydzy i tuńczyka - składniki:
  • 4 średniej wielkości bułeczki orkiszowe z suszonymi pomidorami
  • kilkanaście listków rukoli
  • sałatka:
  • 1 puszka (185 g) tuńczyka w zalewie lub w oleju
  • 1 mała puszka (120 g) kukurydzy
  • 3 czubate łyżeczki czerwonego pesto paprykowego
  • 4 czubate łyżki kremowego białego serka lub twarożku
  • sól
Kanapka z sałatką z kukurydzy i tuńczyka - sposób przygotowania: Przygotuj sałatkę: w misce rozdrobnij widelcem odsączonego tuńczyka, dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę, pesto i serek. Delikatnie wymieszaj łyżką, ewentualnie dopraw solą. Przygotuj kanapkę: rukolę umyj i osusz. Bułeczkę przekrój wzdłuż, na dolnej kromce ułóż kilka listków rukoli, nałóż sałatkę i ponownie kilka listków sałaty. Przykryj drugą kromką. Dodaj kilka umytych śliwek. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki. Rada: sałatkę możesz przygotować dzień wcześniej. Przechowuj ją w lodówce do trzech dni. Jeśli nie masz pesto, możesz go zastąpić zwykłym majonezem. Jeśli lubisz, do sałatki dodaj 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku.