Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krem kataloński

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krem kataloński - składniki:
Krem kataloński - sposób przygotowania: Do rondelka o grubym dnie wlej mleko, dodaj cynamon i skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Odcedź i przelej z powrotem do rondelka. Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki cukru na puszystą masę. Do mleka stopniowo dodawaj kogel-mogel, cały czas mieszając. Następnie wstaw rondelek na kuchenkę i podgrzewaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Ważne - nie doprowadzaj masy do wrzenia. Jeśli powstaną grudki, przetrzyj krem przez sito. Przelej do wypłukanych zimną wodą kokilek, ostudź i wstaw do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem skarmelizuj wierzch deseru - posyp pozostałym cukrem, wstaw do piekarnika z włączonym grillem i poczekaj, aż cukier się zarumieni i skarmelizuje. Alternatywnie użyj specjalnego palnika.

Informacje o Krem kataloński

  • Proste hiszpańskie menu dnia na lato

    Proste hiszpańskie menu dnia na lato

    hiszpańską tortillę [KUCHNIE ŚWIATA] Krem kataloński, czyli crema catalana,  to deser przypominający creme brulee. Od nieco bardziej znanego francuskiego przysmaku różni go aromat. Do kremu katalońskiego dodaje się skórkę z cytryny oraz cynamon, klasyczny creme brulee jest natomiast waniliowy

  • Menu dnia ze złocistą rybą

    Menu dnia ze złocistą rybą

    wyciśniętym z cytryny. Kawałki ryby zanurzaj w cieście piwnym i smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Krem kataloński to hiszpańska wersja francuskiego cr?me br?lée. W przeciwieństwie do niego nie jest jednak waniliowy, a cytrusowo-cynamonowy, a więc bardziej aromatyczny. Jego słodycz świetnie

  • Hiszpańskie menu dnia na pożegnanie lata

    Hiszpańskie menu dnia na pożegnanie lata

    , podgotowane krewetki i mrożone małże. Trzymaj na ogniu, dopóki krewetki się nie rozgrzeją. Wierz paelli posyp zieloną pietruszką. Postaw na stole w naczyniu, w którym potrawa była przygotowywana. Autor: Junona Lamcha-Grynberg Crema catalana, czyli krem kataloński, to bliski "kuzyn" francuskiego