Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jamajski ryż z fasolą (Rice and peas)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jamajski ryż z fasolą (Rice and peas) - składniki:
Jamajski ryż z fasolą (Rice and peas) - sposób przygotowania: Ryż namocz w wodzie przez dwie godziny, następnie dokładnie przepłucz go na sitku pod bieżącą wodą, odstaw. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Fasolę odcedź na sicie z zalewy - zalewę przelej do miski, dodaj do niej mleko kokosowe i tyle wody, aby otrzymać 3 szklanki (ok. 750 ml) płynu. W głębokim rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem i tymiankiem. Dolej mieszaninę mleka kokosowego, dodaj ryż i fasolę. Całość zamieszaj, dodaj cukier i sól, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj rondel pokrywką i duś, od czasu do czasu mieszając ok. 30 minut, aż ryż będzie miękki.