Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Quiche lorraine

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Quiche lorraine - składniki:
Quiche lorraine - sposób przygotowania: Posiekaj przesianą mąkę z miękkim masłem, dodaj żółtka, odrobinę soli i wodę. Szybko zagnieć ciasto (gdy będzie zbyt twarde, dolej trochę wody, gdy zbyt rzadkie - wsyp nieco mąki). Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Boczek (lub bekon) pokrój w cienkie plastry i lekko przesmaż na patelni, aby tłuszcz się wytopił. W misce ubij trzepaczką śmietanę z mlekiem i jajkami. Dodaj ser, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli (uważaj z ilością soli, ponieważ boczek jest słony) i jeszcze chwilę ubijaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 centymetra. Wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty (spód i wysoki rant) i nakłuj gęsto widelcem. Na ciasto wlej masę śmietanowo-jajeczną, na niej ułóż usmażone plastry boczku. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut (po 20 minutach sprawdź, czy wierzch jest już zarumieniony). Rada: do quiche lorraine możesz też dodać świeże (lub mrożone) prawdziwki albo pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażone na oleju. Wtedy boczek lub bekon pokrój w drobną kostkę.

Informacje o Quiche lorraine

  • Skok na boczek

    Skok na boczek

    makaron odcedź, przełóż z powrotem do garnka, w którym się gotował, szybko dodaj gorący boczek oraz śmietanę i wymieszaj w ciepłym garnku. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż do miski, posyp parmezanem i pietruszką. Od razu podawaj. Quiche Lorraine 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

  • Sylwester i Nowy Rok z kuchniami świata!

    Sylwester i Nowy Rok z kuchniami świata!

    Quiche lorraine z Szynką Kruchą z Chrzanowa 25 dkg mąki 12 dkg masła 1 żółtko 2 szczypty soli 1-2 łyżki zimnej wody 25 dkg Szynki Kruchej z wędzarni z Chrzanowa 1 mały por 3 duże lub 4 małe jajka 250 ml gęstej śmietany 18% 15 dkg żółtego sera np

  • Quiche

    Quiche

    . To danie podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najpopularniejszym rodzajem quiche'a jest quiche Lorraine. Quiche Lorraine Quiche szpinakowe z łososiem Kisz serowy Kisz pomidorowy

  • Kruche ciasto - przekąska i słodka, i słona [PRZEPIS]

    Kruche ciasto - przekąska i słodka, i słona [PRZEPIS]

    . Najbardziej znana odmiana kiszu to quiche lorraine , czyli kisz pochodzący z Francji, a konkretnie z Alzacji i Lotaryngii; niektórzy używają spolszczonych nazw takich jak "kisz lotaryński" czy "placek lotaryński". Nie wiadomo do końca, jak powstał, ale można przypuszczać, że pojawił

  • Przekąski do Beaujolais Nouveau

    Przekąski do Beaujolais Nouveau

    podać na obiad lub kolację, z zieloną sałatą z sosem vinaigrette. Na przyjęcie, pokrój upieczony quiche w małe kostki. Zobacz przepisz na Quiche serowy Zobacz też przepis na Quiche lorraine z boczkiem Nic nie rozgrzeje w zimny, listopadowy wieczór tak, jak zupa cebulowa. Zupa cebulowa na

  • Vive La France! Rewelacje na rocznicę rewolucji francuskiej

    Vive La France! Rewelacje na rocznicę rewolucji francuskiej

    francuskiej, a właściwie lotaryńskiej. Znajduje się na przeciwległym biegunie - jako danie słone - wobec równie słynnej, ale słodkiej, tarty tatin. Tarta quiche lorraine Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 3 żółtka 5 łyżek zimnej wody sól Nadzienie: 150 g wędzonego chudego boczku lub bekonu 4

  • Gotuj światowo i oszczędzaj. Pomysły z różnych stron

    Gotuj światowo i oszczędzaj. Pomysły z różnych stron

    lorraine, czyli placek lotaryński, wypełniony pysznym farszem z boczku i masy jajeczno-śmietanowej, najlepiej smakuje na ciepło. Dobrym dodatkiem do niego będzie sałatka z klasycznym sosem winegret. Quiche lorraine Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 3 żółtka 5 łyżek zimnej wody sól Nadzienie

  • Chrupiący boczek, złocisty bekon

    Chrupiący boczek, złocisty bekon

    ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Masz apetyt na coś mniejszego? Wypróbuj nasz przepis na muffiny z boczkiem i natką pietruszki . Tarta quiche lorraine Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 3 żółtka 5 łyżek zimnej wody sól Nadzienie: 150 g wędzonego chudego