Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Klopsiki na patyczkach lub burger w bułce

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Klopsiki na patyczkach lub burger w bułce - składniki:
  • Klopsiki (18 sztuk):
  • 800 g wołowiny zmielonej przez sitko o grubych oczkach albo przesiekanej
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 2 łyżeczki pieprzu młotkowanego do obtoczenia burgerów
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • sos jogurtowy do klopsików:
  • 1 opakowanie (ok. 400 g) jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 marchewka starta na tarce o drobnych oczkach
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • lub Burgery (4 sztuki):
  • 4 okrągłe bułki
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1/4 limonki
  • 4 liście sałaty
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól gruba morska
  • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 pomidor (najlepiej malinowy)
Klopsiki na patyczkach lub burger w bułce - sposób przygotowania: Wołowinę dokładnie wyrób z miętą, sosem worcester i przyprawami. Jeśli wolisz burgery, z mięsa uformuj płaskie kotlety o średnicy pasującej do bułek, obtocz je w młotkowanym pieprzu i usmaż na oleju (możesz je też opiec na patelni grillowej lub przygotować na grillu na pikniku). Osącz z tłuszczu na papierze kuchennym. Cebulę bardzo drobno posiekaj, awokado rozgnieć widelcem i wymieszaj wszystko z kilkoma kroplami soku z limonki i oliwą. Dopraw solą. Na połówkach bułek (możesz je też opiec na grillu) rozsmaruj pastę, ułóż listki sałaty, burgery, na nich po plastrze pomidora, łyżce gęstego jogurtu i zamknij drugą połową bułki. Jeśli wolisz klopsiki, uformuj z mięsa niewielkie kulki, usmaż je na oleju, osącz z tłuszczu i nabij na patyczki do szaszłyków. Klopsiki podawaj z jogurtem greckim wymieszanym z limonką, szczypiorkiem i marchewką, doprawionym solą i pieprzem.
Ten burger jest tak piękny, że będziesz sobie z nim robił selfie