Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto upadłego anioła

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Ciasto upadłego anioła - składniki:
  • 340 g mlecznej czekolady połamanej na małe kawałki
  • 100 g masła plus dodatkowe do natłuszczania
  • 2 łyżki śmietany
  • 7 dużych jaj - żółtka oddzielone od białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka likieru kahlua / rumu / koniaku lub grand marnier
  • odrobina dodatkowego likieru
  • 1/2 szklanki lekko ubitej śmietany
  • 30 g roztopionej mlecznej czekolady
Ciasto upadłego anioła - sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do 190oC. Tortownicę o średnicy 20 cm natrzeć masłem, posypać mąką. Czekoladę roztopić z masłem i śmietaną w kąpieli wodnej. Żółtka z połową cukru ubić na gęstą pianę. Wymieszać z masą czekoladową i likierem. Białka ubić ma miękką pianę. Stopniowo dodawać resztę cukru i ubijać na sztywno. Ostrożnie, lecz dokładnie połączyć z masą czekoladową, całość przełożyć do tortownicy. Piec przez 15 minut, zredukować temperaturę do 180oC i piec kolejne 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec następne 30 minut. Wyłączyć piekarnik. Pozostawić w nim ciasto na 30 minut. Spryskać dodatkowym likierem. Przycisnąć delikatnie, aż wierzch tortu trochę się spłaszczy. Po ostygnięciu wyjąć z tortownicy. Ciasto posmarować bitą śmietaną, schłodzić i następnie udekorować cienkimi paskami czekolady. Podawać na drugi dzień, krojąc na trójkąty gorącym nożem.

Informacje o Ciasto upadłego anioła

  • Menu dnia z deserem upadłego anioła

    Menu dnia z deserem upadłego anioła

    tuńczykiem i fasolą Nazwa tego ciasta nie pozostawia złudzeń - to prawdopodobnie zasługa mnóstwa mlecznej czekolady i dodatku alkoholu. Ciasto upadłego anioła 340 g mlecznej czekolady połamanej na małe kawałki 100 g masła plus dodatkowe do natłuszczania 2 łyżki śmietany 7 dużych jaj - żółtka oddzielone