Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bezy z brązowego cukru z rabarbarem i mascarpone

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bezy z brązowego cukru z rabarbarem i mascarpone - składniki:
  • Duszony rabarbar:
  • 1 pęczek umytego obranego rabarbaru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka verjus du merlot
  • skórka z całej cytryny
  • Bezy z brązowego cukru:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka verjus de merlot
  • 1 szklanka mascarpone do podania
Bezy z brązowego cukru z rabarbarem i mascarpone - sposób przygotowania: Pociąć rabarbar na 2-3-centymetrowe kawałki. Do rondla wsypać cukier, wlać verjus. Mieszać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, dodać rabarbar i gotować na małym ogniu, aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. Ostudzić, rabarbar wyjąć łyżką cedzakową. Pozostały syrop gotować ze skórką z cytryny, aż zgęstnieje. Ubić białka na delikatną masę. Następnie, ciągle ubijając, dodawać stopniowo cukier. Domieszać przesianą mąkę kukurydzianą i verjus. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką nakładać masę bezową. Piec w temperaturze 120oC przez 30 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Bezy podawać z rabarbarem, mascarpone i syropem. Do tego dania najlepiej pasuje butelka schłodzonego różowego wina. Uwaga: Verjus (czasami verjuice) to kwaśny sok z niedojrzałych winogron. Dostępny tylko w wyselekcjonowanych sklepach.