Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tagliatelle ze szparagami i kozim serem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Tagliatelle ze szparagami i kozim serem - składniki:
Tagliatelle ze szparagami i kozim serem - sposób przygotowania: Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. Zachowaj ok. 150 ml wody z gotowania makaronu. Na głębokiej patelni na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekany ząbek czosnku oraz szparagi. Dodaj makaron, połowę koziego sera i wlej wodę z gotowania makaronu. Całość mieszaj i podgrzewaj, aż powstanie kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posyp resztą koziego sera i skórką otartą z cytryny.
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim

Informacje o Tagliatelle ze szparagami i kozim serem

  • Menu dnia z doskonałym makaronem

    Menu dnia z doskonałym makaronem

    doprawiamy roztartym majerankiem, pieprzem i solą. Rozlewamy do talerzy, posypujemy natką. Do szparagów doskonale pasują wyraziste w smaku sery, np. kozie, a także parmezan. Jeśli nie możesz obyć się bez mięsa, dodaj do dania np. grillowaną pierś z kurczaka albo łososia. Tagliatelle ze szparagami i kozim

  • Z kozim serem - 7 pysznych pomysłów

    Z kozim serem - 7 pysznych pomysłów

    makaronu (podobnie jak parmezan). Amatorom szparagów polecamy także tagliatelle ze szparagami i kozim serem . Makaron ze szpinakiem i kozim serem 250 g drobnego makaronu (np. muszelki lub kolanka) 150 g twardego sera koziego 300 g szpinaku 3 cebule dymki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła

  • Szparagi klasycznie - przepisy na wiosnę

    Szparagi klasycznie - przepisy na wiosnę

    ... zwykła kuchnia") Szparagi doskonale sprawdzą się również w risotto. Najlepiej wcześniej je obgotować albo obsmażyć i dodać do ryżu na krótko przed końcem gotowania, dzięki czemu nie stracą koloru i smaku. Zwolennikom makaronu polecamy z kolei przepis na tagliatelle ze szparagami i kozim serem