Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Polpetine di lesso
Polpetine di lesso - składniki:
Polpetine di lesso - sposób przygotowania:
Przygotuj salsa rossa: pomidory sparz we wrzątku, obierz, usuń pestki i posiekaj. Pozostałe warzywa i zioła posiekaj. Całość włóż do garnka i duś na małym ogniu przez kilka godzin. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Całość zmiksuj, dodaj oliwę i dopraw ostrą papryką. Wlej z powrotem do garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze kilka minut. Odstaw salsę, by wystygła.
Przygotuj salsa verde: wszystkie składniki posiekaj i wymieszaj. Na koniec powoli dodawaj oliwę, stale mieszając, aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj kotleciki: ugotowane mięsa i warzywa zmiksuj. Dodaj czosnek, zieloną pietruszkę, skórkę z cytryny i parmezan. Dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodaj drugie jajko. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Uformuj długie kotleciki, obtocz je w mące i usmaż na gorącym oleju. Odsącz na ręcznikach papierowych i od razu podawaj z salsa verde i salsa rossa.
- przepis dla ok. 6 osób
- 400 g ugotowanego mięsa (może być wołowe i pierś z kurczaka)
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 ugotowane marchewki
- 1 ugotowana pietruszka
- 1 pęczek posiekanej zielonej pietruszki
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1-2 jajka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- mąka
- olej do smażenia
- Salsa verde:
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko na twardo
- czubata łyżka kaparów
- 3 filety anchois
- 1 mały ogórek kiszony
- sól
- pieprz
- oliwa
- Salsa rossa (wg przepisu Confraternita del Bollito Misto):
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- garść liści bazylii
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- ostra czerwona papryka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki