Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polpetine di lesso

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polpetine di lesso - składniki:
Polpetine di lesso - sposób przygotowania: Przygotuj salsa rossa: pomidory sparz we wrzątku, obierz, usuń pestki i posiekaj. Pozostałe warzywa i zioła posiekaj. Całość włóż do garnka i duś na małym ogniu przez kilka godzin. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Całość zmiksuj, dodaj oliwę i dopraw ostrą papryką. Wlej z powrotem do garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze kilka minut. Odstaw salsę, by wystygła. Przygotuj salsa verde: wszystkie składniki posiekaj i wymieszaj. Na koniec powoli dodawaj oliwę, stale mieszając, aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj kotleciki: ugotowane mięsa i warzywa zmiksuj. Dodaj czosnek, zieloną pietruszkę, skórkę z cytryny i parmezan. Dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodaj drugie jajko. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Uformuj długie kotleciki, obtocz je w mące i usmaż na gorącym oleju. Odsącz na ręcznikach papierowych i od razu podawaj z salsa verde i salsa rossa.