Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tort z chrupką i musem cytrusowym
Tort z chrupką i musem cytrusowym - składniki:
Tort z chrupką i musem cytrusowym - sposób przygotowania:
- przepis na dwa torty o średnicy 20 cm
- Warstwy (od dołu):
- chrupka
- mus czekoladowy 70 proc. z bobem tonka
- biszkopt jaconda
- mus cytrusowy z kardamonem na białej czekoladzie
- glazura z gorzkiej czekolady
- chrupka:
- 120 g czekolady deserowej 55 proc.
- 90 g pasty z orzechów laskowych 100 proc.
- 90 g prażynki (mogą być pokruszone wafle do lodów
- płatki śniadaniowe)
- mus czekoladowy z bobem tonka:
- 400 g bitej śmietany min. 33 proc.
- 200 g gorzkiej czekolady 70 proc.
- 85 g cukru
- 85 g żółtek
- 175 g mleka
- 8 g żelatyny
- 40 g wody
- 2 łyżeczki sproszkowanego bobu tonka
- biszkopt jaconda:
- 125 g mielonych migdałów
- 125 g cukru pudru
- 30 g mąki typ 550
- 10 g cukru
- 65 g jajek
- 25 g roztopionego masła
- 105 g białek
- 20 g cukru
- mus cytrusowy z kardamonem na białej czekoladzie:
- skórka otarta z: 1 pomarańczy
- 1 cytryny
- 1 limonki
- 1 g kardamonu
- 1 laska wanilii
- 240 g mleka
- 50 g cukru
- 105 g żółtek
- 6 g żelatyny
- 50 g wody
- 190 g białej czekolady
- 600 g bitej śmietany min. 33 proc.
- glazura z ciemnej czekolady:
- 300 g ciemnej czekolady min. 70 proc.
- 125 g mleka
- 50 g glukozy
- 2 g żelatyny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki