Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaroniki cytrynowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makaroniki cytrynowe - składniki:
  • 8-10 sztuk o średnicy 7 cm:
  • 120 g mielonych migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 3 białka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • krem:
  • 125 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 60 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
Makaroniki cytrynowe - sposób przygotowania: Cukier puder i migdały przesiej do miski i wymieszaj. Białka umieść w misie miksera i ubijaj na najwyższych obrotach przez 30 sekund. Dodaj 1 łyżkę cukru i ubijaj przez 10 minut na najwyższych obrotach. Po tym czasie w dwóch porcjach dodaj cukier puder wymieszany z migdałami, delikatnie mieszając, aby powstała jednolita masa. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, wymieszaj. Masę przełóż do worka cukierniczego z szeroką okrągłą końcówką. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzej do temperatury 150 st. C. Blachy do pieczenia wyłóż papierem. Na papier wyciskaj porcje masy o średnicy 4 cm (porcje powinny być w miarę jednakowej wielkości). Lekko stuknij blachą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Blachy odstaw na 20-30 minut, aby na makaronikach utworzyła się skórka - dzięki temu będą idealnie gładkie (jeśli po delikatnym dotknięciu powierzchni makaronika palec nie zostawia śladów, a powierzchnia wydaje się sucha, oznacza to, że makaroniki są gotowe do wstawienia do pieca). Zredukuj temperaturę do 130 st. C i piecz 18-20 minut, aż będą chrupiące z wierzchu, a w środku pozostaną wilgotne. Odstaw makaroniki do całkowitego wystygnięcia, dopiero wtedy można delikatnie je zdjąć. Gdy makaroniki stygną, przygotuj krem - ubij miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Dodaj mielone migdały i skórkę z cytryny. Ubijaj dalej, aby składniki dokładnie się połączyły z kremem. Na ciasteczko nałóż warstwę kremu, przykryj drugim i lekko dociśnij.

Informacje o Makaroniki cytrynowe

  • Zastrzyk witamin

    Zastrzyk witamin

    . Makaroniki cytrynowo -kokosowe 2 duże białka jajek, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego, szczypta soli

  • Cytryna - słodko, wytrawnie, egzotycznie

    Cytryna - słodko, wytrawnie, egzotycznie

    jest tylko to, że nie łatwo je przygotować. Makaroniki cytrynowe 8-10 sztuk o średnicy 7 cm: 120 g mielonych migdałów 200 g cukru pudru 3 białka 1 łyżka cukru 1 łyżka skórki otartej z cytryny Krem: 125 g miękkiego masła 80 g cukru pudru 60 g mielonych migdałów 1 łyżka skórki otartej z