Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czekoladowe trufle z likierem migdałowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czekoladowe trufle z likierem migdałowym - składniki:
Czekoladowe trufle z likierem migdałowym - sposób przygotowania: 1. Do miseczki odmierz drobno posiekaną czekoladę. 2. Śmietanę wraz z esencją waniliową podgrzej w rondelku, ale nie zagotowuj. 3. Rondel zdejmij z ognia i do gorącej śmietany dodaj czekoladę. Delikatnie wymieszaj na gładką masę. 4. Do masy dodaj likier, wymieszaj, przestudź, a następnie wstaw do lodówki, by zastygła. 5. Z masy małą łyżeczką lub łyżeczką do melonów formuj kulki. 6. Delikatnie obtocz je w kakao lub w cukrze pudrze i ponownie wstaw do lodówki na min. 4 godziny, żeby zastygły. Rada: domowe czekoladki należy przechowywać do tygodnia w lodówce w szczelnym pojemniku. Zamiast likieru migdałowego możesz użyć dowolnego mocnego alkoholu (likierów: kawowego, pomarańczowego, wiśniówki, brandy) lub z niego zrezygnować. Trufle możesz obtaczać też w posiekanych orzechach, kolorowych posypkach itp.