Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lody z gęsich wątróbek z sosem żurawinowym podane w chrupkich foremkach, udekorowane kaszubską truskawką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lody z gęsich wątróbek z sosem żurawinowym podane w chrupkich foremkach, udekorowane kaszubską truskawką - składniki:
Lody z gęsich wątróbek z sosem żurawinowym podane w chrupkich foremkach, udekorowane kaszubską truskawką - sposób przygotowania: Przygotuj lody: wątróbki podsmaż na maśle, podlej winem i żurawinówką, dodaj szczyptę chili, cukier, sól i obrane, pokrojone w ósemki jabłka. Zredukuj płyn, wystudź i zmiksuj na jednolitą masę. Schłodź do temperatury 7 st. C. Mocno schłodzoną śmietanę ubij i nie przerywając ubijania, małymi porcjami dodawaj masę z wątróbek. Delikatnie wyrób do jednolitej konsystencji, podziel na porcje i wstaw do zamrażalnika na minimum 1,5 godziny. Przygotuj sos: żurawinę przetrzyj przez sito. Cukier skarmelizuj na patelni, dolej wino, dodaj przetartą żurawinę bez pestek lub sok żurawinowy oraz cynamon, pieprz ziołowy i sok z grejpfruta. Płyn zredukuj, aż sos będzie gęsty. Przygotuj foremki: masło roztop, dodaj wodę i podgrzej do temp. 37 st. C. Pokrusz drożdże, zalej je masłem z wodą i dokładnie wymieszaj. Dodaj przyprawy i dosypując mąkę, wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ponownie szybko wyrób ciasto, podziel na 10 równych części, rozwałkuj na cienkie plastry i ułóż je na odwróconych dnem do góry foremkach do babeczek o średnicy 7-10 cm, ułóż je na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 275 st. C. Piecz 3-5 minut i odstaw do ostygnięcia.Zmrożone lody nałóż do foremek, polej sosem żurawinowym, udekoruj truskawką, ewentualnie gwiazdką anyżu.
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!