Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dorsz z ananasem w sosie kokosowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dorsz z ananasem w sosie kokosowym - składniki:
  • 500 g fileta z dorsza (może być inna biała ryba morska)
  • 1/4 świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1.5-2 szklanki mleczka kokosowego
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • 6 łyżek oleju
  • przyprawa:
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 posiekane ostre czerwone papryczki lub jalapeno
  • sól
  • pieprz
Dorsz z ananasem w sosie kokosowym - sposób przygotowania: Wymieszać składniki przyprawy. Rybę pokroić w grubą kostkę, lekko posolić i skropić sokiem z limonki. u Na rozgrzanym oleju podsmażyć przyprawę. Kiedy zapachnie, dodać rybę i ananasa. Zrumienić. Zalać mleczkiem kokosowym. Dusić razem, aż sos się połączy, uzupełnić przyprawy. Podawać posypane kolendrą, najlepiej z białym ryżem.
Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia

Informacje o Dorsz z ananasem w sosie kokosowym

  • Pina colada

    powolutku opiekać. Kiedy się to je, palmy szumią nad głową, skrzeczą kolorowe papugi i czuć bryzę lazurowego oceanu. Dorsz z ananasem w sosie kokosowym: 500 g fileta z dorsza (może być inna biała ryba morska), 1/4 świeżego ananasa pokrojonego w kostkę