Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mus wytrawny z łososia z sosem ogórkowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mus wytrawny z łososia z sosem ogórkowym - składniki:
Mus wytrawny z łososia z sosem ogórkowym - sposób przygotowania: W dużym garnku umieścić wszystkie składniki bulionu i gotować na wolnym ogniu blisko 10 min. Włożyć łososia pokrojonego w kawałki i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 10-15 min, do momentu, aż płatki łososia będzie można oddzielać widelcem. Zdjąć z ognia, ochłodzić. Odcedzić wywar do miski. Łososia przełożyć na talerz i palcami lub widelcem podzielić go na malutkie cząstki. Dodać 100 ml wywaru. Wymieszać. Rozpuścić żelatynę w soku z cytryny. W rondlu zagotować 220 ml wywaru, dodać żelatynę i mieszać, aż składniki się połączą. Lekko ostudzić. W dużej misce wymieszać łososia, żelatynę, majonez, kwaśną śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko ostrożnie wymieszać. Ubić słodką śmietanę. Dodać do łososia. Tortownicę lub głęboki półmisek posmarować olejem. Ostrożnie wyłożyć mus. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby całość zgęstniała. Przygotować sos ogórkowy: na grubej tarce zetrzeć ogórki, dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem pokroić mus. Wykładać na talerz, podawać z sosem. Mus można udekorować marchewką pokrojoną w cienkie paski lub plastrami ogórka.