Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kaczka w gorzkim sosie cytrusowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kaczka w gorzkim sosie cytrusowym - składniki:
Kaczka w gorzkim sosie cytrusowym - sposób przygotowania: Zdejmujemy skórkę z pomarańczy, tak by była jak najcieńsza i bez albedo. Kroimy ją w cienkie paseczki. Potrzebujemy jednej łyżki paseczków. Sok z owoców wyciskamy dokładnie i przecedzamy przez sitko. Gotujemy go z trzema łyżkami cukru, aż zgęstnieje. Skórki blanszujemy we wrzątku i dodajemy do gęstego sosu. Cykorię kroimy wzdłuż, wycinamy twardą łodygę ze środka. Powoli smażymy na sklarowanym maśle, posypujemy solą, łyżką cukru i pieprzem. Pozwalamy, by cukier się skarmelizował, a cykoria zrumieniła. W ostatniej chwili skrapiamy brandy i zapalamy. Piersi kaczki nacinamy na stronie ze skórą w ukośne paski. Układamy skórą na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i rumienimy skórkę przez 5 min, pozwalając wytopić się tłuszczowi. Następnie obracamy i smażymy krótko z drugiej strony. Posypujemy solą i czarnym pieprzem. Mięso powinno pozostać w środku różowe, inaczej stwardnieje. Pierś pokrojoną w ukośne plastry podajemy na cytrusowym sosie w towarzystwie skarmelizowanej cykorii.

Informacje o Kaczka w gorzkim sosie cytrusowym

  • Pomarańcze z bratem

    . W końcu przestaliśmy się gwałtownie kłócić. A potem zaczęliśmy z Marcinem razem pracować i poznawać całą masę cudownych pomarańczowych dań, od chińskiej wołowiny w pomarańczach z Mekongu po kaczkę w gorzkim sosie cytrusowym z Absyntu. Od szampana z sokiem świeżo wyciśniętym z pomarańczy na śniadanie