Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Uszka z leśnymi grzybami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Uszka z leśnymi grzybami - składniki:
Uszka z leśnymi grzybami - sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 20 min, by "odpoczęło". Grzyby oczyścić, posiekać (mrożone po umyciu trochę rozmrozić). Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dołożyć grzyby i smażyć, mieszając, aż odparuje sok, który puściły. Wlać śmietanę, wymieszać, przyprawić wszystko pieprzem i solą, dusić jeszcze 3-5 min. Przestudzić, dodać kozi ser i natkę, starannie wymieszać. Następnie cienko rozwałkować ciasto i pokroić je na kwadraty o bokach ok. 3 cm. Na każdy nałożyć odrobinę farszu, składać po przekątnej, mocno zlepiać stykające się brzegi ciasta, a potem dwa dolne końce trójkąta. Gotować do chwili, aż uszka wypłyną. Podawać polane masłem lub jako dodatek do czystych zup, np. barszczu lub bulionu.