Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sorbet limonkowy
Sorbet limonkowy - składniki:
Sorbet limonkowy - sposób przygotowania:
Zrobić syrop: do garnka wlać wodę i dodać cukier. Zagotować. Limonki dokładnie umyć i sparzyć gorącą wodą. Obrać skórkę z jednej cytryny, najlepiej obieraczką do ziemniaków. Skórkę dodać do gotującego się syropu. Gotować jeszcze około 5 minut. Limonki przekroić na pół. Wycisnąć sok. Powstałe połówki cytrynowe włożyć do zamrażarki. Do wystudzonego syropu dodać sok i pokrojoną w paseczki skórkę limonkową. Wymieszać i przelać do płaskiego naczynia. Mrozić przez 3-4 godziny. Przełożyć sorbet do cytrynowych połówek i znów zamrozić. Przed podaniem polać limoncello.
Informacje o Sorbet limonkowy
-
Kajzer i kajzerka
aby nie było grudek. Drobno posiekaną natkę pietruszki dodajemy do ciasta. Smażymy cienkie naleśniki. Po ostudzeniu kroimy je w wąskie paski. Do gorącego rosołu dodajemy pietruszkowe kluski i natychmiast podajemy. Sorbet limonkowy 1/2 l soku z
-
Sorbety - najlepsze na prawdziwy upał
pokrojonym na kawałki melonem oraz kiwi. Autor: Janusz Myjak, szef kuchni w SPA dr Ireny Eris w Krynicy Zamiast limonek, do przygotowania tego sorbetu możesz również wykorzystać cytryny. Jeśli nie masz likieru cytrynowego, nie obawiaj się - nie jest niezbędny. Sorbet limonkowy 250 ml wody 250 g cukru 6
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki