Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto piaskowe z kakao i cytryną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Ciasto piaskowe z kakao i cytryną - składniki:
Ciasto piaskowe z kakao i cytryną - sposób przygotowania: Do miski nr 1 przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia. Odstawić. Masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielić żółtka od białek i umieścić je w mniejszych miskach nr 2 i 3. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Pokrojone masło wrzucić do miski nr 4, dodać cukier, mieszać mikserem i dodawać po jednym żółtku. Mieszając, stopniowo wsypać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać białko i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę cytrynową. Foremkę dokładnie wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dno położyć masę cytrynową, a następnie kakaową. Piec w nagrzanym do temp. 180 st. C piekarniku przez 40 min. Posypać waniliowym cukrem pudrem. Podczas przygotowań ważna jest organizacja pracy - każdy produkt w osobnej misce.

Informacje o Ciasto piaskowe z kakao i cytryną

  • Najprostsze menu dnia

    Najprostsze menu dnia

    przygotowań ważna jest organizacja pracy - każdy produkt w osobnej misce. Ciasto piaskowe z kakao i cytryną Składniki: 5 jajek 200 g masła 150 g cukru 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej 2-3 łyżki kakao