Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa z małży Bouillabaisse

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Zupa z małży Bouillabaisse - składniki:
  • 30 małży
  • 1.5 kg rybnych szkieletów i głów pozostałych po wykrojeniu filetów z karmazyna i okonia oraz lucjana
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 1 mały fenkuł pokrojony w drobną kostkę
  • 2 małe pory pokrojone w plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plasterki
  • 6 średnich pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
  • 4 gałązki zielonej pietruszki
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki nasion kopru
  • 1/2 łyżeczki czarnego kopru
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • sól morska
  • 900 g ziemniaków obranych i pokrojonych w cienkie plastry
Zupa z małży Bouillabaisse - sposób przygotowania: Małże umyć i dokładnie oczyścić. Wrzucić do garnka, zalać 250 ml wody i zagotować na dużym ogniu, aż muszle się otworzą. Odlać płyn pozostały po gotowaniu muszli (przyda się później). Z małży wyjąć mięsny środek i odstawić na bok. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć czosnek, cebulę. Dodać fenkuł, pora i selera i gotować ok. 20 min, aż warzywa zmiękną. Wrzucić rybne szkielety i głowy ryb, pomidory, pietruszkę, tymianek, liście laurowe, skórkę pomarańczową, nasiona kopru, pieprz, łyżkę soli, płyn z gotowania małży i 1 litr wody. Gotować na małym ogniu ok. 30 min. Warzywa, pozostawione mule i resztki ryb przetrzeć obrotowym przecierakiem do warzyw. Do powstałego gęstego bulionu dodać szafran, pokrojone w cienkie plastry ziemniaki, małe kawałki ryby i gotować, aż składniki będą miękkie. Podawać z grzankami posmarowanymi pastą rouille.