Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kalafior pod beszamelem
Kalafior pod beszamelem - składniki:
Kalafior pod beszamelem - sposób przygotowania:
Podzielonego na różyczki kalafiora ugotować w osolonym wrzątku - nie rozgotować! - odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, rozprowadzić. Wlać mleko, mieszając intensywnie, aż się zagotuje i połączy w spójny sos. Gdy trochę przestygnie, wymieszać z większością sera (trochę sera zostawić) i musztardą. Doprawić do smaku. Sos wymieszać z kalafiorem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekać, aż wierzch się zrumieni.
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, ricottą i łososiem
Informacje o Kalafior pod beszamelem
-
Musztarda diżońska
ziemniaków odsmażanych na patelni. Gdy szaleje rozpusta, dodaję ją z tartym żółtym serem do beszamelu, którym polewam kalafior przeznaczony do zapiekania, a gdy panuje dietetyczny reżim, smaruję nią chleb zamiast masłem. W sklepach francuskie marki stanowią najdroższą kategorię
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki